Slovenský štvorkajak postupuje priamo do A-finále K4 na 1000 m

22.08.2015 Celý región

Miláno 21. augusta (TASR) - Slovenský štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka sa na MS v Miláne prebojoval priamo do nedeľňajšieho A-finále K4 na 1000 m. Vďaka skvelému finišu vyhral druhú rozjazdu o špičku lode pred Portugalčanmi a má veľkú šancu získať pre Slovensko olympijské miestenky na OH 2016 v Riu de Janeiro. Postup si v Miláne vybojuje najlepších desať posádok, z Európy sa však môže kvalifikovať maximálne sedem.

Tarr nešetril slovami chvály na adresu bývalého úspešného juniorského tandemu. "Denis s Tiborom dostali jednu obrovskú príležitosť. Veľmi sa s Erikom tešíme, že to neberú na ľahkú váhu. Vážia si túto šancu. Keď sa dajú dokopy také dve vlastnosti, ako sú mladosť a skúsenosť, môže sa to premietnuť do úspešných výsledkov," povedal pre TASR Tarr.
 
Spoluprácu s debutantmi na seniorských MS si pochvaľuje aj Vlček. "Chalani sú veľmi svedomití. Na tréningoch i v samotných pretekoch sa snažia a makajú. Majú vysoké ambície a chcú sa dostať na olympiádu do Ria. Pochopili, že najschodnejšia cesta kvalifikovať sa na OH 2016 vedie práve cez štvorkajak," povedal strieborný medailista v K4 z Pekingu 2008 a bronzový z Atén 2004.

"Sme spokojní, že nemusíme absolvovať semifinálovú jazdu, ktorá často býva nepríjemná až krutá. je to hop alebo trop. Nebola to dnes celkom naša jazda. Dúfam, že vo finále to trochu utrasieme. Išli sme s takou taktikou ako vždy. Tristo metrov pred cieľom sme si zakričali hop a na posledných 200 metroch to bolo "na smrť". Spadol nám veľký kameň zo srdca. Priamy postup do finále je veľké plus aj pokiaľ ide o psychiku. Olympiáda je veľmi blízko. Pevne verím, že v nedeľu to doklepneme," povedal pre TASR Linka.

Slovenskému štvorkajaku rovnako ako ostatným lodiam robili problémy veľké vlny. Vlček tvrdí, že posádka tvorená dvomi skúsenými harcovníkmi a dvomi mladíkmi dokáže zajazdiť oveľa lepšie. "Nebolo to hodné ani tréningovej jazdy. Boli dosť veľké vlny, čo bolo spôsobené tým, že dnes sa išlo veľa rozjázd. Vtedy je na vode veľa pretekárov a jazero sa rozhúpe," povedal najúspešnejší slovenský kajakár.
 

Vyberte región